12/25/2015

 

Het radicale kwaad

Ik ben de film "Hannah Arendt" aan het kijken. Het is een goede film. Er zijn een aantal overeenkomsten tussen Hannah Arendt en Levinas (beiden Joods, ze leefden ongeveer in dezelfde tijd, beiden leerlingen van Martin Heidegger - paradoxaal genoeg, en een centrale vraag voor hen beiden is hoe het heeft kunnen gebeuren, de Holocaust).

In de film, tijdens een hoorcollege, zegt Hannah Arendt tegen haar studenten: "Het radicale kwaad, het grote kwaad, dat begaan mensen niet vanuit een begrijpelijk en menselijk motief zoals ego├»sme. Het doel van concentratiekampen was om mensen als mensen overbodig te laten zijn, dat mensen zich overbodig, niet bestaand zouden voelen." Zo'n doel van ontmenselijking gaat verder dan het dienen van persoonlijke belangen van de mensen die de bron zijn van het radicale kwaad. Ze doen het volgens Arendt niet in de eerste plaats om er zelf beter van te worden.

Dat is interessant om over na te denken. In deze tijd kun je dat ook zeggen over IS: het geweld, het radicale kwaad en de vernietiging van 'de ander' is voor hen een soort doel op zich.

Hoewel van een andere orde, kun je misschien zelfs van Wilders zeggen dat zijn strijd tegen moslims op andere motieven gebaseerd is dan puur eigenbelang.Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?