5/26/2009

 

Westerse cultuur superieur aan islam?

Laat ik nog iets posten in het kader van "onzin afkomstig uit de Volkskrant". Amanda Kluveld (columniste), over wie ik al eerder schreef op deze blog, gelooft heilig dat de Westerse cultuur superieur is aan de islam. Zo, dat is nogal een grootschalige conclusie, om meer dan 1 miljard moslims qua cultuur als inferieur aan Westerlingen te beschouwen. Waarop baseert zij deze conclusie?

Een citaat van Amanda Kluveld:
"Op het Nationaal Islam Congres confereerden orthodoxe islamieten die willen dat het Westen zich onderwerpt, vinden dat integreren een zwaktebod is, die de democratie als een inferieur systeem beschouwen en de sharia in Nederland willen invoeren. Het is onbegrijpelijk en een teken van capitulatie dat de gemeente Amsterdam de Apollohal aan de organisatie van dit evenement heeft verhuurd.

De dag na het Nationaal Islam Congres was ik in de Koninklijke Schouwburg bij de uitreiking van de Jos Brink Homo-Emancipatie Prijs die door Henk Krol gewonnen werd. Nu heb ik allerlei gemengde gevoelens bij een staatsprijs voor homo-emancipatie. Maar ik zag de pracht en praal van de schouwburg. Ik zong mee met het optreden van Sandra Reemer. Ik hoorde Henk Krol zijn vader liefdevol toespreken.

Er werd geklonken met roze champagne door goedgeklede mannen en vrouwen. Ik nestelde mij een kort moment tegen de borst van de prijswinnaar die nog niet zo lang geleden door Tariq Ramadan dreigend was toegesproken. Ik dacht: Dit alles, goed en slecht, zal ik tot mijn laatste snik en met alle mogelijkheden die ik kan bedenken, verdedigen. Niet de islam maar de westerse cultuur is superieur."

Dus waarom is de westerse cultuur superieur? Vanwege de fijne borst van Henk Krol om tegenaan te kruipen, lijkt het (en de angst dat moslims dit haar in de toekomst gaan ontnemen).

Ik ben het ongeveer met Amanda Kluveld eens wat betreft haar kritiek op Khalid Yasin. Maar verder is haar analyse van het Nationaal Islam Congres nogal eenzijdig, en de angst dat prijsuitreikingen voor homo's zullen verdwijnen, ongegrond. Laten we toch alsjeblieft zorgvuldig het debat voeren over de multiculturele samenleving. Laten we standpunten onderbouwen met argumenten. Laten we met een open blik en zonder vooroordelen proberen waar te nemen. Laten we niet overdrijven / generaliseren, niet simplificeren. Amanda Kluveld kan daar best wat meer haar best voor doen.

Comments:
even een kort vraagje.

Waarom zo'n interesse in de islam?
 
Enkele redenen:
- Senegal is voor 94% islamitisch. Ik voer daar projecten uit voor mijn werk en ik vind het mooi hoe mensen daar in het dagelijks leven hun geloof ervaren / uiten / in de praktijk brengen.
- Mijn vriend is moslim.
- Ik vind de islam als religie filosofisch interessant.
- Mijn geloof is een paar jaar geleden in een andere vorm terug gekomen. Ik verdiep mij liever in iets nieuws (joodse filosofie en islam) dan in het christendom.
- In het Nederlandse multi-culti debat kun je niet om de islam heen. Het is fijn om er feitelijke kennis van te hebben om overdrijvingen / generalisaties tegen te gaan.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?