12/07/2008

 

Een ander leven

Ik ben erg onder de indruk van "Moslim unlimited" en ik heb er veel steun aan in mijn leven nu, dus laat ik er hier nog een keer een post aan wijden.
Het is wonderlijk hoe zo'n eenvoudige methode in de praktijk zo goed kan werken. Sommige elementen ben ik eerder tegen gekomen (gedragstherapie / cognitieve therapie, RET) maar nog nooit in de vorm van deze praktische handleiding.
Laat ik de lijn van het boek in mijn eigen woorden weergeven, en mijn gedachten bij het lezen erbij zetten.

Actie 1: focus
Het is niet fijn om het gevoel te hebben geleefd te worden, om vast te zitten in allerlei negatieve patronen. Ik wil het anders maar ik lijk er geen grip op te hebben. Focussen helpt om me meer bewust te worden van wat wil ik en wat ik kan doen, van de keuzes die ik maak. Ik maak contact met mijn kern. Wat wil ik echt, wat is belangrijk voor me? Hoe ga ik daar naartoe werken, naar die droom? En wat staat mij in de weg, hoe ga ik daarmee om?

Een tip van Esma is om elke dag een dagplan te maken met drie taken die ik die dag wil gaan doen. Bovenaan staat iets wat me dichter bij mijn droom brengt of helpt een probleem dat in de weg staat op te lossen. En van de drie dingen is een "geen-zin-ding" waar ik tegenop zie. Normaal zijn mijn lijsten veel langer dan 3 punten en krijg ik ze dus nooit af in 1 dag. Het gevecht met de eindeloze lijst waarvan ik altijd minder doe op een dag dan ik gepland had, is frustrerend. Die 3 dingen die ik plan die kan ik makkelijk doen, en meer, en dan geeft het voldoening dat ik gedaan heb wat ik me heb voorgenomen. En om de 3 belangrijkste dingen uit te kiezen helpt om te focussen op wat het meest belangrijk is.

En een andere tip is om een wonderboekje bij te houden en iedere dag een wonder op te schrijven. Iets wat ik goed gedaan heb, of iets waar ik blij verrast door ben. Dat helpt om op het positieve te focussen, in plaats van op frustraties, wanhoop, geklaag.

Actie 2: God
Actie 2 is gericht op het creeren van een persoonlijke relatie met God. Daar had ik al eerder aan gewerkt, maar het boek helpt om er meer bewust mee bezig te zijn. God is oneindig. Oneindig groot, oneindig lief, oneindig goed, oneindig vergevend. Wij mensen zijn beperkt in onze grootheid, liefde, goedheid en vergevingsgezindheid. Maar als ik mij openstel dan kan ik steun krijgen van die oneindige kracht die God is. Ik kan mij richten op / een relatie aangaan met die kracht van goedheid. Ik voel de kracht binnenin mij. Het helpt tegen onzekerheid, moedeloosheid, twijfel en frustratie. Vooral als ik mensen help die het moeilijk hebben, als ik me inzet voor rechtvaardigheid, dan voel ik me gesteund door God. En het gevoel van de aanwezigheid van God geeft me het gevoel dat alles goed is, dat wat gebeurt zo heeft moeten zijn, acceptatie, dat ik vertrouwen kan hebben in mezelf en in de toekomst. Dat ik mezelf niet de grond hoef in te boren. Het helpt zelfs bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie, als de zenuwen door mijn hoofd gieren. De tip van Esma om te bidden helpt ook goed, het helpt om te focussen, voor rust, en om bewust contact te zoeken met de kracht van God.

Actie 3: realiteit
Het zien van de realiteit kan vertroebeld worden door gevoelens van angst, haat, schuld en schaamte. Deze actie helpt om gedachten en gevoelens te benoemen. Om bewust bezig te zijn met gevoelens van angst, woede en schuldgevoel helpt om de gevoelens los te kunnen laten en er niet meer door belemmerd te worden. Esma geeft de opdracht op te schrijven waarvoor / voor wie je haat of angst voor voelt en hoe dat je leven beïnvloedt. Daarna schrijf je op of je je verantwoordelijkheid op je wil nemen voor je ambitie om die gevoelens los te laten.

Actie 4: zelfzorg
Deze actie bleek niet te zijn wat ik dacht dat het was. Dit hoofdstuk gaat niet veel over het zelf, maar meer over het vergeven van anderen en over het goed maken van schade die je hen berokkend hebt. Ik schreef al eerder over vergeving. Ik begin steeds beter hoe dit soort processen werken en waarom vergeving nodig is om het verleden los te kunnen laten, vrij te zijn en verder te kunnen gaan. Vergeving betekent dat je accepteert en daarmee kun je de woede en frustratie laten gaan. Ik denk dat het niet goed is om iedereen voor alles direct te vergeven zodra het gebeurd is. Het is gezond om eerst kwaad te zijn als iemand je schade heeft berokkend / je onrecht heeft aangedaan. Dat gevoel van woede moet toch ergens heen, eruit, het moet niet meteen gesmoord worden in vergeving. Er zijn denk ik twee dingen die vergeving mogelijk maken: ofwel dat de ander begrijpt wat voor schade hij / zij heeft aangericht en spijt toont (of in ieder geval medeleven toont) ofwel dat de schade in het verleden ligt, niet meer in het heden of de toekomst. Als het voorbij is kun je het loslaten. Zo kun je ook iemand vergeven zonder dat je het probleem kon uitpraten en zonder dat de ander sorry heeft gezegd.

Het goed maken van schade is een mooie praktische actie. Een belangrijk punt hierbij is de focus op mijzelf. Mensen hebben al snel de neiging om vooral te kijken naar wat de ander heeft gedaan. "Ja maar hij begon" zeggen kinderen. Wat die ander deed is veel erger, waarom moet ik nu iets gaan goedmaken. Maar wat de ander doet, daar ga ik niet over. Dat is ook een belangrijk punt in de filosofie van Levinas. Als ik over het denken en handelen van de ander wil gaan, dan gedraag ik mij totalitair, dan begeef ik mij op terrein waar ik zelf ophoud en waar de ander begint. Het zal niet meevallen voor mij om iemand anders te veranderen, zeker niet als die ander zelf niet wil. Ik focus op mijzelf, contact met mijn kern. Als ik wil dat de ander mij anders behandelt, wat dan het beste werkt is dat ik mijzelf zo graag zoals ik wil dat de ander zich gedraagt, zegt Esma. Als ik wil dat iemand met aandacht naar mij luistert dan ga ik zelf met aandacht naar die ander luisteren. Misschien werkt het niet en dan kan ik beter op zoek gaan naar mensen die gewend zijn met aandacht te luisteren. Maar de kans dat het werkt als ik de ander probeer te dwingen te luisteren is in ieder geval heel klein. Het werkt niet om te focussen op wat de ander allemaal "fout" doet, me daaraan te ergeren, de ander onder druk te zetten. Kiezen doe je zelf. Veranderen doe je ook zelf. Focus op je eigen ontwikkeling en op jouw rol in de relatie met de ander.

Ik ga dus goed maken. Als ik spijt heb van wat ik gedaan heb dan zeg ik tegen degene die ik gekwetst hebt dat het me spijt. Als ik iets gestolen heb of kapot heb gemaakt dan vergoed ik de schade. Het valt niet mee om terug te gaan naar de persoon die ik schade heb berokkend en aan te bieden de schade te herstellen. Maar om de angst te overwinnen en de moed op te brengen, geeft achteraf nog veel meer voldoening dan de andere geen-zin-dingen te doen die in het dagplan staan. De hele toon van het boek is positief, opbouwend. Kijk naar de dingen die je goed doet, versterk die, want zo werk je aan je ontwikkeling. Geen slachtofferrol, geen wraak, geen agressie, geen verbittering. Een positieve houding maakt vergeving makkelijker. Ook vergeving van mezelf. Het goed maken helpt daar ook bij.

Actie 5: geven
De focus op mijzelf, het contact met mijn kern, maakt dat ik in mijn kracht / energie kan gaan zitten. Dat ik de steun voel van de kracht van God. Dat ik mezelf accepteer zoals ik ben en dat ik een verlangen voel om te werken aan mijn ontwikkeling, om dichter bij mijn droom te komen. Ik neem mijn vrijheid en mijn verantwoordelijkheid op mij. Dus eerst focussen op mijzelf. Daarna kan ik weer aandacht geven aan de ander, en veel meer dan zonder eerst op mijzelf te focussen.

Dit is een punt waar Levinas het niet mee eens zou zijn. De blik van de ander schudt mij wakker. Al mijn aandacht is bij de ander. Een focus op mijzelf zou Levinas waarschijnlijk aanzien voor egoïsme. Maar op dit punt ben ik het met Esma eens. Eerst van jezelf houden, jezelf accepteren zoals je bent, je bewustzijn ontwikkelen, dan pas je aandacht op de ander richten. Dan is het echte aandacht. Anders is de ander misschien alleen iemand die je angsten en frustraties voedt: "wat zou hij / zij wel niet van mij denken, ik doe het nooit goed genoeg in de ogen van de ander".
De laatste actie leert me hoe ik kan geven aan anderen zonder angst en niet uit egoïsme. Dat ik geef zonder een vertroebelend motief. En daarmee help ik de ander veel meer dan wanneer ik eigenlijk mezelf wil helpen of dat ik alleen help uit angst.

***

"Om je problemen op te lossen, of dromen waar te maken, is het nodig te focussen, eerlijk te zijn en jezelf te accepteren."

***

En als toetje wilde ik het wonder van gisteren uit mijn wonderboekje bescrhijven. Een dakloze vrouw sprak me aan op het station, ze heet Bea. Ze zei: "Ik wil je twee dingen vragen en als je ze niet allebei doet geeft dat niet. Ik wil graag geld om niet op straat te hoeven slapen vanacht en ik wil graag dat je voor me bidt." Ze vroeg of ik gelovig was en ik zei ja. Ze zei dat ze een ander leven wilde. Ze was al gestopt met drugs gebruiken. Ze had er schoon genoeg van om de hoer uit te hangen. Ze kon het niet meer, met een man naar bed gaan voor geld. Over twee dagen kreeg ze permanent onderdak, dus ze hoefde niet lang meer dakloos te zijn. Haar voeten in de schoenen met hoge hakken deden zo'n pijn. Ze is gelovig, ze gaat naar de kerk. De mensen daar helpen haar. En ze zong een paar liedjes voor me, met een schorre rauwe stem. Ze zei dat haar geloof haar troost geeft. Ik zei dat God er vooral is voor mensen die het moeilijk hebben. Zij zei dat God er is voor alle mensen. Ik heb haar behoorlijk veel geld gegeven. Het kan best dat ze toch drugs gaat kopen, of andere rommel. Ze kan best het hele verhaal bij elkaar verzonnen hebben. Maar het was een te mooie wonderlijke ontmoeting om daar aan te denken.
Comments:
Mooie teksten weer Eshter! Zelfreflectie is hier het kernwoord. Wij doen dat zelf nu in deze periode met 'Fluisteringen van Licht' van Christine de Vries. Dat is een werkboek wat gebruikt wordt in de adventstijd. Ook voor de 40-dagen tijd is een dergelijk werkboek beschikbaar. Probeer het eens uit, het is echt heel goed om bezig te zijn met je eigen weg.
 
Bedankt voor de tip, het lijkt me een mooi boek. (Ik vond deze link:
http://www.berneboek.com/shop/product.php?id=4399
 
Klopt Esther, dat is em! Boekhandel van de Abdij is trouwens erg mooi en zeker een bezoekje waard.
 
how can you write a so cool blog,i am watting your new post in the future!
 
I think if I read this BLOG after only say: very good, so you are not serious, but really very good!
 
If you could give more detailed information on some, I think it is even more perfect, and I need to obtain more information!
Personalized Signature:金陵热线棋牌游戏中心,名城苏州游戏中心,云南信息港游戏,彭城视窗棋牌游戏中心,江苏互联星空棋牌游戏中心,广西休闲游戏中心,安徽棋牌游戏中心
 
You these things, I have read twice, for me, this is a relatively rare phenomenon!
handmade jewelry
 
longing25800
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?