10/21/2008

 

Geloof, hoop en liefde

Ik ben nu in Oeganda, met een vriendin een Xplore project aan het begeleiden dat wordt georganiseerd door de YMCA. Naar aanleiding daarvan wil ik over geloof schrijven, omdat geloof hier een heel centrale plek inneemt in de samenleving. We werken samen met de Oegandese tak van de YMCA in Kampala. De YMCA is zoals bekend een christelijke organisatie en dat is in Oeganda goed te merken. Ze doen veel werk om kwetsbare mensen te helpen en ze doen dat uit naam van hun geloof.

Ik heb me vroeger vaak afgevraagd waarom God al het lijden en het onrecht in de wereld laat voortbestaan, als hij almachtig is, waarom doet hij er dan niet wat aan dat mensen die goed zijn soms zo'n moeilijk leven hebben met zoveel pijn en verdriet? Ik dacht dat arme mensen minder in God zouden geloven omdat ze steeds maar bidden en smeken tot God en hun leven toch even moeilijk blijft.

Maar als ik zie hoe het hier gaat dan merk ik dat mensen hier juist veel steun hebben aan hun geloof. De YMCA helpt mensen helemaal aan de onderkant van de samenleving; alleenstaande ouderen, zieken, gehandicapten, wezen, etc. Ze werken samen met kloosters en kerken. De kerken leveren een duurzame bron van inkomsten via donaties. Dankzij die constante stroom aan donaties zijn sommige weeshuizen al bijna een eeuw oud. Hun geloof vertelt de vrijwilligers van de YMCA wat goedheid is, dat je mensen eten geeft die honger hebben, mensen helpt die in nood zijn, dat je op bezoek gaat bij mensen die eenzaam zijn. En het geloof maakt dat de kwetsbare mensen steun voelen van een oneindig grote kracht: God (en Jezus). Ze weten dat er voor hen gebeden wordt en dus aan hen gedacht wordt. God hoeft geen Sinterklaas te zijn die cadeautjes uitdeelt aan mensen die daarom vragen, de steun van God komt op een andere manier.

(P.s.: het is hiervoor niet eens echt nodig dat God bestaat, of dat wij weten of hij wel of niet bestaat, mensen kunnen samen ook steun en hulp bieden.)
Comments:
Ik denk niet zo gauw in termen van God en zijn / haar almacht; ook denk ik zelf niet dat God de armoede in stand houdt of 1,2,3 kan wegtoveren. Het is God niet die de armoede kan oplossen; dat is een gevolg van de verdeling tussen rijk en arm, dat zullen we als wereldburgers zelf moeten aanpakken.
 
Ik ben het helemaal met je eens. Als we een rechtvaardiger wereld willen moeten we niet gaan zitten wachten op een God maar daar zelf aan werken.

Heb jij ook een blog eigenlijk?
 
Esther, ik heb diverse websites ;-). Kijk eens naar mijn eigen weblog www.hetictcafe.nl of, wat meer in jouw lijn ligt: www.globalteenager.org. Geen blog, maar een uitvloeisel van iicd.org; samenwerken tussen 30 landen binnen de zogenaamde Learning Circles.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?