11/11/2008

 

Yes we can

Ik bedacht me een paar dagen geleden dat ik toch echt iets over Obama moest schrijven op mijn weblog. Ik had ook al bedacht wat ik wilde zeggen. Maar iemand anders was mij voor - Kader Abdolah - en zei het vrij precies zoals ik het had willen zeggen:

" ’Yes, we can’ is het motto van de pas verkozen president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Het is ook mijn eigen motto. Alles wat we willen, wordt mogelijk, ook hier in Nederland.
Voor mij is dat de kern van het leven. Toen ik als banneling mijn vaderland verliet, wist ik dat nog niet. Uiteindelijk besefte ik dat alleen het idee dat alles mogelijk is al heel veel energie losmaakt en goede dingen dichterbij brengt. Als je zo’n positieve levenshouding uitdraagt, willen mensen daar aan bijdragen.


Voor grote veranderingen moet het historisch moment er zijn. Het vereist de juiste tijd, plaats en omgeving. Ik kan een verandering teweeg brengen omdat het leven me naar Nederland gebracht heeft op een moment dat de Nederlandse samenleving klaar was voor verandering.


De gedachte dat alles mogelijk is, is ook van toepassing op het leven van de profeet Mohammed. Hij wilde ook een droom verwezenlijken en daar is hij in geslaagd. Wat dat betreft valt hij goed te vergelijken met Obama. Ik durf wel te zeggen dat als Mohammed nu in Amerika had geleefd, hij precies hetzelfde gedaan zou hebben als Obama. Hij had zich ook kandidaat gesteld voor het presidentschap en hij zou hebben gewonnen. Daar ben ik vast van overtuigd. Het gaat namelijk niet om Obama en ook niet om Mohammed, maar om het wezenlijke van de mens die zijn droom wil doen uitkomen.
De overwinning van Obama geeft een goede impuls aan het multiculturele debat in Europa. Waar migranten voorheen gezien werden als een probleem voor de samenleving, laat de verkiezing van Obama zien dat ze kunnen helpen een land mooier te maken. De kijk op migranten is veranderd. Ze brengen een hoop nieuwe energie, nieuwe dromen en nieuwe ideeën mee.

Obama’s overwinning geeft ons hoop. Migranten en kinderen van migranten zijn ook potentiële presidenten. Ze kunnen het. Het is tijd om het negatieve beeld van migranten los laten en de jongere generatie serieus nemen.

Eerst dacht ik dat het nog wel honderd jaar kon duren voordat één van hen een echte kans had om president van Nederland te worden. Dankzij Obama denk ik dat het over twintig of vijfentwintig jaar al mogelijk is dat Nederland een president heeft met een allochtone en misschien ook wel een islamitische achtergrond.


Migranten en hun kinderen gaan dromen waarmaken. Dat is een ontwikkeling waar de Nederlandse samenleving in de komende tien tot vijftien jaar mee te maken krijgt en dat wordt moeilijk voor sommigen. Toch moeten mensen hun manier van kijken veranderen. Dan zie je ook dat de wereld veranderd is. De migrantenzoon Obama is president van de Verenigde Staten; alles is mogelijk. Dat geldt ook voor Nederland.”

Comments:
cool blog
 
Different people have different life, different people have different interpretations of human life, you may pay more attention small links, so you have style!
 
It seems a little more than I need to check the information, because I was thinking: Why does not my GLOG these things!
 
icicle25800
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?