11/04/2008

 

Cultuurverschillen

Ik ben net weer terug uit Oeganda. Het was een superproject, een hele leuke goede groep, zowel de Nederlanders als de Oegandezen, en een goede partnerorganisatie (YMCA Oeganda).

Als ik kijk naar hoe de ontmoeting tussen culturen daar plaatsvond, dan valt me op dat er van alles een probleem kan zijn, maar eigenlijk niet de cultuurverschillen. Ik vind het eigenlijk vreemd dat er in Nederland zo op integratie, inburgering, aanpassing door buitenlanders wordt gehamerd. Als er botsingen waren tijdens ons project, dan kwam dat niet door een verschil in culturele achtergronden. Gedrag waarbij iemand zich niet sociaal gedraagt, geen rekening houdt met anderen, dat stoort de anderen. En dat stoort de Oegandezen dan net zo als de Nederlanders. Niet-sociaal gedrag komt ook in beide groepen voor.

En soms heb ik met mijn eigen directe en individualistische cultuur meer moeite dan met de warme, open, solidaire cultuur van Afrika.


Comments:
We leven in een global community, dat is mij ook nu veel meer helder dan vroeger. Het is niet het probleem dat we zo ver van elkaar wonen, of niet kunnen communiceren door taal of cultuurachtergronden; het is de verdeling en hoe wij daar in het noordelijk halfrond mee omgaan. Dat maakt grenzen; laat ons zoeken wat ons ver-bindt...
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?