1/19/2016

 

Shiny happy people: de hele wereld rijk en rechtvaardig?

Volgens Rutger Bregman (27) - waar ik eerder over schreef - was de wereld 'nooit rijker, gezonder, veiliger en rechtvaardiger dan vandaag'.

Echt waar? Nog maar 10% van de wereldbevolking leeft in extreme armoede, en dat was vroeger 95%, zegt Bregman. Over gezondheid, veiligheid en rechtvaardigheid doet hij ook allemaal positieve en optimistische mededelingen.

M.b.t. armoede: Ruim vier miljard mensen leeft van 4 dollar per dag of minder. Zo rijk vind ik dat nou ook weer niet, voor de overgrote meerderheid van de wereldbevolking...

Bregman vervolgt: "De mondiale trend is hoopgevend: voor het eerst sinds de industriële revolutie en de kolonisatie krimpt de kloof tussen the West and the rest. Trek de lijnen door: tegen 2030 is de extreme armoede opgelost en op het einde van mijn leven zijn we in een totaal andere wereld aangekomen."

Dat gaat wel heel makkelijk allemaal, gewoon wat lijnen doortrekken. Maar misschien is de extreme armoede die nu nog bestaat behoorlijk hardnekkig en moeilijk te bestrijden? Landen met eeuwig durende burgeroorlogen, eindeloze droogte, geen economische ontwikkeling / geen infrastructuur / geen toerisme / geen value chains / geen belangrijke grondstoffen / geen dienstensector (de armste landen ter wereld), hoe gaan zij uit de armoede komen?

Interviewer: De VN gaat ervan uit dat we in 2050 met 11 à 12 miljard zijn. Dat zijn evenveel monden die gevoed moeten worden.

Bregman:  Er is genoeg voedsel om de wereld een paar kéér te voeden. Honger is geen capaciteitsprobleem, maar een distributieprobleem. Dat blijkt bij hongersnoden: er is genoeg voedsel – wij gooien zelfs één derde weg – maar het komt niet op het juiste moment op de juiste plaats terecht. Honger is een rechtvaardigheidskwestie, geen technisch probleem.
 
En goh, wat leven we nu dan in een rechtvaardige wereld zeg, met aan de ene kant overdadige rijkdom en aan de andere kant zoveel mensen die - onnodig - honger lijden.
 
Stichting Vluchteling zegt dat het jaar 2015 een recordjaar was, nooit eerder waren er zoveel mensen op de vlucht: 60 miljoen mensen. En mensen laten niet zomaar hun huis en haard achter voor een gevaarlijke tocht en een onzekere bestemming. Ze gaan echt niet weg omdat ze in hun vaderland zo'n rijk, gezond, veilig en rechtvaardig leven hadden.
 
Rutger Bregman gooit wel erg veel zaken op één hoop. Als je zoveel factoren door de eeuwen heen wilt vergelijken dan moet je dat heel zorgvuldig doen. Ik zou zeggen: doe over een paar jaar nog eens een nieuwe poging...

 


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?