8/17/2011

 

Ongelooflijk

Met het subsidieprogramma Xplore heb ik altijd veel projecten kunnen financieren in Senegal, Oeganda, Tanzania en Nicaragua. Voor Stichting Multi-Pass was het de belangrijkste bron van inkomsten. In 2009 werd het programma beƫindigd en een groot deel van 2010 is benut voor de evaluatie van het oude programma en het ontwerp van een nieuw subsidieprogramma. Ik was blij toen er eindelijk weer mogelijkheden kwamen om aanvragen in te dienen.

De nieuwe Subsidieregeling voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) ging in november 2010 van start voor een periode van vier jaar. Er is een nieuwe organisatiestructuur opgezet met Price Waterhouse Coopers, NCDO, Nederlands Jeugdinstituut en Wilde Ganzen voor het beoordelen van aanvragen en ondersteunen van de projectorganisaties.

Ik was er helemaal klaar voor om een SBOS aanvraag in te dienen voor de deadline van 1 september 2011. Ik had afspraken gemaakt met een partnerorganisatie en ik had een speciale SBOS training gevolgd bij NCDO (en met mij nog 30 organisaties).

En dan verschijnt er drie weken voor de deadline plotseling een bericht dat Ben Knapen (staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) heeft besloten SBOS op te schorten tot en met 2012. Het is ongelooflijk. Het hele circus van uitvoerende en adviserende organisaties is net opgetuigd en nu trekt Knapen plotseling de stekker eruit. Knapen moet volgend jaar 900 euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking (wat een gigantisch bedrag). Het anderhalf jaar opschorten van SBOS levert 5 miljoen euro op. Marc Broere, hoofdredacteur van Vice Versa, merkt dus terecht op dat dit geen bezuinigingsmaatregel is maar een politiek besluit. Hij zegt ook dat het stimuleren van mondiaal burgerschap juist nu, met dit kabinet aan het roer, belangrijker is dan ooit.

De PvdA en D66 hebben kamervragen gesteld over deze gang van zaken. Als ik die lees krijg ik nog meer de indruk dat het een overhaaste en nogal domme beslissing was van Knapen om SBOS op te schorten. Ik ben benieuwd naar de reactie van Knapen.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?