10/25/2009

 

Dit mooie land

Als er iemand goed bruggen kan bouwen in de multiculturele samenleving dan is het Kader Abdolah. Een week geleden presenteerde hij de nieuwe dichtbundel van Baban "Lontananza" bij drukkerij Pascal in Utrecht. Hij zei tegen Baban dat het hard werken is om een groot dichter te worden, voor een immigrant is het tien keer zo hard werken als voor een oorspronkelijke Nederlander. Kader Abdolah is een wijze man. Hij vertelde over wat hij zelf heeft moeten doen om een plek te veroveren in deze samenleving.

In "Dit mooie land", een verzameling van zijn columns in de Volkrant, zegt hij:

Immigrant! Je hebt niet voor niets je huis verlaten, je kwam om te veranderen. Daarom moet je tien keer harder werken dan de oorspronkelijke Nederlanders. Studeer hard, immigrant! Haal stevige papieren! Blijf jezelf! Wees eerlijk! Het land heeft je nodig. Werk met al je kracht!

Jezelf blijven is belangrijk denk ik. Het is zonde om alles wat je van huis uit hebt meegekregen, en wat je onderweg geleerd hebt in je leven, nu opeens overboord te gooien. Aanpassen kan ook alleen maar als je tegelijkertijd jezelf blijft. Als je jezelf verliest blijft er niets van je over. Kader Abdolah doet dat goed vind ik: zichzelf blijven en tegelijkertijd integreren in Nederland. Hij is gekomen om te veranderen. Hij doet er alles aan om dit land te leren kennen, om er zich thuis te voelen en aan zijn toekomst te werken. Hij draagt bij aan dit land met verhalen over waar hij vandaan komt, verhalen uit het oosten. En hij maakt scherpe analyses van wat er gaande is in Nederland, met de heldere blik van een buitenstaander.

Nog een paar citaten uit "Dit mooie land":

Verliezen is een ervaring naar een nieuwe weg. Een nieuwe gelegenheid om op een andere manier te denken. Verliezen is niet het einde van alles, maar het einde van een bepaalde manier van denken. Wie ergens valt, staat ergens anders weer op. Dat is de wet van het leven.

***

Immigranten hebben geen keus: ze moeten de Nederlandse taal leren. Een taal kun je niet alleen leren, zoek naar een vereniging en word er lid van. Ik was lid van een hardloopvereniging, maar ze liepen zo hard dat communicatie onmogelijk was. Kies dus geen hardloopvereniging, maar iets waar je kunt zitten en praten. Twijfel nooit aan je kwaliteit als je kinderen je soms om je accent en foutjes belachelijk maken. Het accent is van jou, net als je ogen die van jou zijn, net als je handen die van jou zijn, dat is mooi.

***

Een paar jaar geleden, toen het water het land bedreigde, ging de koningin met haar rubberen laarzen in het water staan. Ze moet weer met laarzen aan op tv komen. Volgens mij zullen zelfs de terroristen naar haar luisteren. Ze moet zich tot iedereen richten en zeggen: "Dit land is van u. Het maakt niet uit wie u bent, het land is voor iedereen die hier een dak boven zijn hoofd heeft. We hebben een kroonjuweel: de vrijheid van meningsuiting. Iedereen mag het opzetten. Praat met elkaar. Dit mooie land is een goddelijk geschenk voor u en uw kinderen."


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?