8/17/2011

 

Ongelooflijk

Met het subsidieprogramma Xplore heb ik altijd veel projecten kunnen financieren in Senegal, Oeganda, Tanzania en Nicaragua. Voor Stichting Multi-Pass was het de belangrijkste bron van inkomsten. In 2009 werd het programma beƫindigd en een groot deel van 2010 is benut voor de evaluatie van het oude programma en het ontwerp van een nieuw subsidieprogramma. Ik was blij toen er eindelijk weer mogelijkheden kwamen om aanvragen in te dienen.

De nieuwe Subsidieregeling voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) ging in november 2010 van start voor een periode van vier jaar. Er is een nieuwe organisatiestructuur opgezet met Price Waterhouse Coopers, NCDO, Nederlands Jeugdinstituut en Wilde Ganzen voor het beoordelen van aanvragen en ondersteunen van de projectorganisaties.

Ik was er helemaal klaar voor om een SBOS aanvraag in te dienen voor de deadline van 1 september 2011. Ik had afspraken gemaakt met een partnerorganisatie en ik had een speciale SBOS training gevolgd bij NCDO (en met mij nog 30 organisaties).

En dan verschijnt er drie weken voor de deadline plotseling een bericht dat Ben Knapen (staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) heeft besloten SBOS op te schorten tot en met 2012. Het is ongelooflijk. Het hele circus van uitvoerende en adviserende organisaties is net opgetuigd en nu trekt Knapen plotseling de stekker eruit. Knapen moet volgend jaar 900 euro bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking (wat een gigantisch bedrag). Het anderhalf jaar opschorten van SBOS levert 5 miljoen euro op. Marc Broere, hoofdredacteur van Vice Versa, merkt dus terecht op dat dit geen bezuinigingsmaatregel is maar een politiek besluit. Hij zegt ook dat het stimuleren van mondiaal burgerschap juist nu, met dit kabinet aan het roer, belangrijker is dan ooit.

De PvdA en D66 hebben kamervragen gesteld over deze gang van zaken. Als ik die lees krijg ik nog meer de indruk dat het een overhaaste en nogal domme beslissing was van Knapen om SBOS op te schorten. Ik ben benieuwd naar de reactie van Knapen.

8/07/2011

 

Halve waarheden

Het bericht over de aanslagen in Noorwegen kwam op een vreemde manier bij me binnen. Een Australische vrijwilliger op de Vlierhof vertelde me een onsamenhangend verhaal en hij wist niet meer in welk land het gebeurd was. Maar het was niet moeilijk te achterhalen wat er precies gebeurd was...

Het is te verwachten dat bij een proces van polarisatie aan beide kanten het geweld toeneemt. Wilders is niet verantwoordelijk voor het doden van mensen, maar hij is wel medeverantwoordelijk voor het versterken van de polarisatie.

Leen Vervaeke schrijft in de Volkskrant van 28 juli dat veel islamcritici in hun pogingen de islam te bestrijden voortdurend feiten uit hun context halen, halve waarheden vertellen en onwelgevallige informatie negeren. Ze zegt: "Toegegeven, objectiviteit bestaat niet. Maar er zijn wel regels om tot een zo objectief mogelijk beeld te komen. En die regels worden door islamofoben consequent met voeten getreden. Ook Geert Wilders gaat flexibel om met de feiten. Neem zijn befaamde uitspraak over de 'tsunami van de islamisering'. Al tien jaar schommelt het aandeel van de moslims in de Nederlandse samenleving tussen de 5 en 6 procent. Dat is verre van een tsunami."

Ik vraag me af of Wilders zelf gelooft wat hij zegt. Denkt hij echt dat moskeeƫn haatpaleizen zijn, of is het alleen vanuit strategische overwegingen dat hij dat soort dingen zegt?

This page is powered by Blogger. Isn't yours?