2/26/2014

 

Elvis en de islam

Tijdens de lunchpauze vertelde een collega over een eettentje bij het Spui in Den Haag. Ik reageerde enthousiast: "Ja, dat ken ik, daar kom ik vaak."

Er hangt een bordje met L.A. American Food voor de ingang. Als je binnenkomt zie je oude plaatjes van Elvis Presley aan de muur en de straten van Los Angeles. Daarnaast hangt een Egyptische piramide met een kameel ervoor. Het personeel komt uit Sudan, Marokko en andere Afrikaanse landen. De muziek die er te horen is heeft heel weinig met Elvis te maken: meestal zijn er Islamitische gebeden te horen of Arabische popmuziek. Waarschijnlijk was de vorige eigenaar van het restaurantje een Amerikaan en heeft een Noord-Afrikaanse moslim het over genomen. De nieuwe eigenaar heeft waarschijnlijk het meeste zo gelaten zoals het was en een paar dingen die hij niet goed vond heeft hij weggelaten. Als je pizza Hawaï bestelt dan krijg je een pizza met kaas en ananas, want ham wordt er niet geserveerd, alles is halal. Maar tegen Elvis en de straten van Los Angeles was er blijkbaar geen bezwaar. (Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet weet of het van een andere eigenaar is overgenomen, het zou ook kunnen dat ze zelf voor deze naam en inrichting hebben gekozen.)

Van alles en iedereen komt in het restaurantje eten. De HTM controleurs eten snel een hapje voor ze verder gaan met de tramcontroles. Mannen in pak komen voor een zakenlunch. Stoere pubers bestellen Kapsalon met cola. Je komt er alle nationaliteiten, leeftijden en achtergronden tegen, iedereen is welkom.

"Je bent wel heel enthousiast over dat restaurantje", zei mijn collega. "Dat klopt", zei ik, "want ik pas zelf niet in een hokje en dat restaurantje ook niet."

2/01/2014

 

Compassie

We hadden op mijn werk een reflectiebijeenkomst over Karen Armstrong. Zij heeft het boek "Compassie" geschreven waarin ze mensen aanmoedigt compassie voor anderen te tonen zodat we een medemenselijker leven kunnen leiden.

Het is interessant want er zijn veel raakvlakken met Emmanuel Levinas, maar ook belangrijke verschillen. Ik denk dat de filosofie van Levinas degelijker onderbouwd is, maar Armstrong is voor een veel breder publiek toegankelijk en makkelijker toepasbaar in de praktijk.

In dit verband wilde ik twee dingen opmerken:

This page is powered by Blogger. Isn't yours?