9/12/2005

 

Rap around the World

Gisteren stuitte Hidde al zappend op een MTV uitzending waarin Ali B met zijn "Rap around the world" campagne Senegal bezoekt.

Van de MTV website:

Ali B brengt in Rap Around The World het leven van kinderen in moeilijke omstandigheden wereldwijd op geheel eigen wijze in beeld.
Rappen met Senegalese straatjongeren in het stadion van Senegal. Luisteren naar verhalen van aidswezen in Malawi of spreken met de slachtoffers van de tsunami ‘als de camera’s zijn verdwenen’. Het is een greep uit de ontmoetingen die de Nederlandse rapper Ali B. tijdens de onderwijscampagne ‘Rap Around The World’ heeft met kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden die onder extreem moeilijke omstandigheden leven.

In Senegal, ontmoet Ali B met gastrapper Bolle Tim en producer Presto de talibes; jongens die door hun ouders naar de koranschool zijn gestuurd. Ze leren er de Koran en het Arabisch. In ruil daarvoor werken ze en bedelen ze voor de koranleraar maar vaak worden ze uitgebuit.
Ze ontmoeten ook het achtjarige jongetje Moussa die is weggelopen van de school omdat hij er mishandeld werd. Maar van zijn vader moet hij terug. Ali B, zelf een moslim, vindt het onbegrijpelijk en is hierdoor zwaar aangeslagen. Je gaat een jochie die mishandeld wordt op school toch niet terugsturen? Ook zien we Ali freestylen met Senegalese rappers, hiphop is overal in Afrika. Didier Awadi, de bekendste rapper van Senegal en tevens ambassadeur van de Plan, krijgt een belangrijke rol in de rap van Ali B en Bolle Tim over de talibes.

Erg goed dat Ali B dit doet, wat ben ik blij dat we dit toevallig gezien hebben. Ali B had terechte kritiek op de slechte Marabouts (koranleraar / medicijnman), degenen die de bedelende kinderen uitbuiten en het geld dat zij binnenhalen niet aan het onderwijs besteden maar voor zichzelf houden. In de film was te zien dat dit fenomeen ook door Senegalezen zelf werd afgekeurd, een vrouw zei dat de ouders goed moeten opletten dat als zij hun kinderen naar een Marabout zenden, ze moeten opletten dat het een goede betrouwbare is.

De film was precies zoals onze eigen Communicado Senegal film zou moeten zijn (en ook wel ongeveer is): aan de ene kant vlot, speels spontaan, met liefde voor Senegal, met opzwepende muziek, aan de andere kant inhoudelijk sterk, genuanceerd en diepgaand. Bijzonder ook dat een Marokkaanse jongen op deze manier zijn verbondenheid met Afrika laat zien, hij rapte met de Senegalezen als Afrikaan, niet als afstandelijke Europeaan.

En nu nog zorgen dat ik hem voor onze film kan strikken, dan maken we een tweede deel waarin Youssou N'Dour en Ali B samen een nummer maken, opgenomen tijdens de feestelijke opening van ons cybercafé in Dioffior. Ik zie het helemaal voor me :-)

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?