1/11/2011
Geven en ontvangen
Ik kreeg vandaag weer een nieuwsbrief van relatiecoach Caroline Franssen, deze keer met als thema "geven en ontvangen". Ze zegt dat het een mythe is dat hoe meer je geeft aan anderen, hoe meer je automatisch terug zult ontvangen. Om te ontvangen gaat niet vanzelf, daar heb je een open houding voor nodig. Geven is een actieve handeling, het is iets wat je zelf onder controle hebt, je bepaalt zelf wanneer je geeft, aan wie en hoeveel, dus dat is veilig, je hebt het zelf in de hand. Bij ontvangen ben je afhankelijk van de ander, je bent passief, je hebt geen controle over wat je krijgt. Er is moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen en je over te geven aan de ander. En als je je aandacht alleen richt op het geven dan sta je niet stil bij je eigen behoeften om te ontvangen (en daardoor wordt het voor de ander moeilijker om aan mij te geven).
Zo had ik het nog niet bekeken. Ik ben benieuwd wat Levinas van dit idee zou vinden. Bij hem gaat eigenlijk alle aandacht uit naar het geven. Het gaat erom dat ik de zorg voor de ander op mij neem, dus dat ik geef aan de ander. Dit is trouwens niet een actief en controlerend / sturend handelen bij Levinas. Ik word geraakt door de ander, door het kwetsbare naakte gelaat van de ander te zien, en als reactie daarop ben ik verantwoordelijk voor de ander. Dat ik insta voor de ander is eerder iets wat mij overkomt dan dat ik rationeel de beslissing neem mijn verantwoordelijkheid op mij te nemen. En daarin is het geraakt worden toch ook een vorm van ontvangen. Maar bij Levinas gaat het niet om de liefde die de ander mij geeft, die ik ontvang, maar het gaat erom dat ik open sta voor de ander, dat ik de ander aankijk en daardoor geraakt wordt, wat een verlangen in mij wakker maakt om te geven, om het appèl van de ander te beantwoorden. Het idee van afhankelijkheid van de ander, van je openstellen, van overgave in het ontvangen, is denk ik wel een idee dat Levinas aanspreekt.
Zelf merk ik dat ik probeer onderscheid te maken in wat de ander mij geeft. Als het negatief is en over grenzen heen gaat waarvan ik niet wil dat de ander daarover heen gaat, dan kan ik besluiten dat ik niet wil ontvangen wat de ander uitzendt, dat ik mij daarvoor afsluit. Als het positief, opbouwend is dan kan ik me proberen zoveel mogelijk open te stellen, ook als ik het eng vind of het moeilijk is.